søndag 20. mars 2011

Heia Oslo

Ski-VM i Oslo 2011

Ski-VM  var en seier for Oslo som by. Oslos mål er å være verdens vinterhovedstad og seks av ti Osloinnbyggere  vil nå at Oslo skal søke om Vinter-OL i 2022 eller 2026. 1.2 millioner tilskuere er en fabelaktig publikumsrekord. Ski-VM i Oslo var tross tåke og litt transportproblemer et meget vellykket og godt gjennomført arrangement.  Sportslig sett leverte de norske utøverne sitt beste VM noen sinne.  Bedre kan et sportarrangement knapt bli.

Tekst Lene Haug
Foto: Erik Brandsborg, Lene Haug og Camilla Sogn



Oslo er en vintersportsby, faktisk ble hele Ski-VM arrangert innenfor byens grenser, noe slikt er det ingen annen hovedstad i verden som er i stand til. Det var uten tvil et sjakktrekk å legge medaljeseremoniene til Universitetsplassen. Dette bidro til det kompakte og urbane nesten hippe preget Ski-VM 2011 fikk.


Norges utøvere kapret hele 20 medaljer, hvorav åtte var gull under Ski-VM. Ski-VM 2011 gikk dessuten med rundt fire millioner i overskudd i følge styreleder i Ski-VM Svein Aaser. Det meste gikk på skinner, selv om været ikke var 100 prosent på Oslos side.


12 dager med medaljer og variert kultur
I hele tolv dager stod Oslo på hodet. Vi  jublet over seierene og heiet oss hese. Vi så Moods of Norways fantastiske motehow på Universitetsplassen  og beundret snøskulpturer med Munchs motiver, opplevde gratis konserter med Katzenjammer, dansehow med Bårdar og triumfene til skikonger og -dronninger som Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug, for å nevne noen av heltene.  Aktiv I Oslo.no har møtt noen av iskunstnere


Marit Bjørgen som ble VM-dronningen med fire gull gav oss mange gledestunder.  Det var rørende å se hennes enorme glede over å vinne i Oslo. Alt hun gjorde var elegant og overlegent og suverent.

Utover i mesterskapet ble alle gladere og gladere. Det er rent så vi glemmer at suksessen ikke var like stor i grenene hopp og kombinert. Dessuten, vi fikk da to sølv i lagkonkurransene i hopp og bronse i begge de  kombinerte lagkonkurransene. Lagseiere er på mange måter en fordel, det er moro å vinne som lag, det blir en medalje til hver og mange utøvere på seierspallen. På grunn av alle medaljene i lagkonkurransene var det mange nordmenn som fikk gleden av å  klatre opp på pallen foran de elleville tilskuerne på Universitetsplassen.


Høydepunktene stod i kø, og det er vanskelig å si hvilke øyeblikk som var størst.



Manndomsprøven femti’n
Var det det aller største øyeblikket Petter Northugs fantastiske seier på femmila? For mange Oslofolk og skiløpere er det ingen skiløp som er viktigere å vinne en “femti’n i Kollen” Det er manndomsprøven og løpet du må vinne for å være kongen over alle gutta fra skauen. Øyeblikket da Petter Northug løp nedover langs tribunene med det norske flagget samme med Tord Asle Gjerdalen, som tok svært gledelig bronse var ekstatisk og jubelen ville ingen ende ta.  Synet av Petter Northug sammen sammen med sine stolte foreldre etter målgang var også stort. På toppen av det hele var det stråledende vær lørdag 6. mars 2011. Det var en historisk dag, en dag vi kommer til å fortelle barnebarna om.


Det første gullet og skistjerner ble popstjerner
Det aller første gullet til Marit Bjørgen på sprinten er noe av det vi husker best.  Når det gikk så bra på den  første konkurransedagen ble vi øre av gullfeber, og folk gikk mann av huse for å hylle vinnerene på Universitetsplassen for første gang. Skiløperne var plutselig blitt popstjerne og alle fra Northug til Johaug fortalte at det å få utdelt medaljene på Universitetsplassen foran 50-60.000 tilskuere var en utrolig opplevelse.

400 ordførerkjeder på tur i Oslo
Åpningseremonien var også et høydepunkt med gardistene som marsjerte og drillet. Forsvarets Stabsmusikk som spilte Holmenkollmarsjen og alle skolebarna som gikk med flaggene til hver eneste deltagernasjon. 


Festlig var det også med alle ordførene som kom fra alle norske kommuner og vandret rundt med sine store og dyre ordførerkjeder. Les: Folk og ordførere under Ski-VM


Therese Johaug som sprintet fra alle på 30 kilometeren

Gullet til Therese Johaug på 30 kilometeren gledet utrolig mange, og å  se den vevere jenta sprette opp bakkene og parkere konkurrentene var storslagent, til å gråte av.

Hørt blant publikum:

En eldre svensk mann til en annen
- Duuuuuuuuu...... tykker du hon Johaug er snygg?
Lang, lang pause og så svarte den andre
- Jaaaaaaaaaaaaaa!


Wenche Myhre på motevisningen til Moods og Arve i gulldress
Et annet stort øyeblikk var da Wenche Myhre heldigvis stilte opp under moteshowet til Moods of Norway og sang “Vinter og sne”, selve VM-sangen. (VM hadde ikke blitt det samme uten. Det var den sangen alle vi som aldri har glemt VM i 82 gikk og lengtet etter) For et show det var forresten, med alt fra Arve Tellefsen, for anledningen kledd i gulldress fra Moods,  til Satyrikon på scenen.  Bli med backstage og vip-side på showet til Moods of Norway


Northug i stafetten
Men som de sier, stafett er stafett og stafettseirene var kanskje det aller mest fantastiske. Aldri vil vi glemme de to lagseirene og i hvert fall ikke Northug som gikk sidelengs over mål. Og best av alt, svenskene var aldeles rasende. Slikt gjør seieren enda bedre. Heia Petter!


Folket som trøster en svenske
Men først og fremst er det kanskje folkelivet vi aldri glemmer. Det var forsegjorte camper fulle av bilde mennesker. Fedre og mødre tok med barna ute i skogen, noen hadde til og med bedt barna fri fra skolen fordi de mente at akkurat nå var Ski-VM viktigere enn skole.  

Vi husker de viltre blant livets glade gutter som kysset oss på kinnet. Guttene var  kledd som  levende norske flagg og kastet seg over en sliten kar som var ikledd det svenske flagget. De gav den triste svensken som subbet av gårde alene etter nok et svensk nederlag high five, klemmer og klapp på skulderen til han også begynte å smile.  

Livet i ølteltet bak og på terrassen foran Holmenkollen Restaurant var også minneverdig, med elleville mennesker som marsjerte til Holmenkollmarsjen og brølte låter l sjangren “Mil etter Mil”.


Den entusiastiske kongelige innsatsen
Kongefamilien var til stede hver dag og tok i mot alle vinnerne i kongelosjen. De kongelig deltok helhjerte og var med over alt. Kongen delte blant annet ut medaljer etter femmila og kronprins Haakon besøkte dem som campet i marka og jobbet til og med som løypevakt under kvinnenes tremil.  Holmenkollen hadde også besøk av Sveriges kronprinsesse Victoria og prins Daniel, kong Carl Gustaf og dronning Silvia, og Danmarks dronning Margrethe.


Jens over gjerdet og en smilende ordfører
Kollen var et godt sted å være både for kongelige, skikonger og folket. Ordfører Fabian Stang var også stadig å se i Holmenkollen, han ruslet rundt, tok seg av gjester og snakket med folk. Statsministeren tok seg selvsagt også tid til å se Ski-VM og vi så han til og med klatre over gjerder for å gratulere Marit Bjørgen med enda et gull.



Den aller siste dansken
Vi glemmer ikke synet av 100.000 glade mennesker i området rundt Frognerseteren som heiet seg hese på absolutt alle løperne under femtien helt til den aller siste dansken  Kristian Wulff var i mål. Kristian Wulff fikk kanskje mer jubel enn han har hørt i hele sitt liv.


Ski-VM var en god OL-søknad for Oslo
Mange mener i etterkant av den vellykkede gjennomføringen av Ski-VM at Oslo bør satse på å arrangere et nytt vinter-OL. Det er det lenge siden 1952!

Blant dem som drømmer om et OL i Oslo er byens blide ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland og mange med dem,  ikke minst vi i Aktiv I Oslo.no  Også tidligere leder for  Lillehammer-OL og nåværende IOC-medlem, Gerhard Heiberg, mener at tiden er inne for å tenke på et nytt OL på norsk jord, og at det er Oslo som bør søke.


Publikumsrekord for Ski-VM i Oslo
1.2 millioner mennesker fikk altså med seg konkurranser eller medaljeseremonier under Ski-VM. En halv million tok turen opp i Holmenkollen, mens litt over en halv million opplevde stemningen på Universitetsplassen. Dette er en fantastisk publikumsrekord. 270.000 billetter ble solgt og i følge politiets tellinger var det over 300.000 som opplevde VM i marka.



Verdensmestere i vintertelting
Under hele Ski-VM var det liv i teltleirene i Frognerseterområdet. De aller ivrigste slo seg ned og bygget camper allerede noen dager før konkurransene startet. Arrangørene hadde lagt til rette fire organiserte campområder: Camp Korketrekkeren", "Camp Utsikten", "Camp Steinalderåkeren" og "Hemingseter Familiecamp" i tillegg kunne publikum slå opp teltene sine der de ønsket.

Interessen var nok større enn noen kunne drømt om. Bare natten før femila overnattet i følge politiet 30.000 mennesker i telt langs VM-løypene. Dette er verdensrekord. Også fredag til lørdag i avlutningshelgen stod teltene tett i tett og 15.000 koste seg i soveposene.


På tide med skikkelig Oslopatrisme
Folk i Oslo er tradisjonelt i liten grad by-patrioter. Sammelignet med bergenserne og andre lokalpatrioter i Norge må Osloinnbyggerne nesten kunne sies å være lunkne i sitt forhold til byen. Det er liksom ikke helt stuerent å være patriot i Oslo, men hvorfor det skal være mindre bra enn å være Lillehammerfan er vanskelig å forstå.

Det er på tide at byens innbyggere tar en Oslobølge og at alle,  det blir stadig flere fordi det er så populært å bo i Oslo, blir med!

Ski-VM 2011 er noe vi alle kan være stolte av. Vår vakre by med fjorden i sør og marka rundt er velsignet fra naturens side og har uteliv, folkeliv, kulturliv og entusiastiske innbyggere fra hele verden.


Født med skisport og friluftsliv i blodet
Skisportens lange tradisjoner i Oslo har ført til at byens befolkning er har en spesiell ekspertise og denne kunnskapen har gått i arv. Mange kjenner marka, Frognerseteren og Holmenkollen både som utøvere og tilskuere allerede fra barnsben av. Skiforeningen som ble stiftet i 1883 har i dag 60.000 betalende medlemmer.


Det er liten tvil om at skiidrett forsatt står sterkt i Oslosbefolkningen, som har hele Oslomarka som bakhage. Barneskiskoler, søndagsturer, Kvikklunsj, kakao, pølser på termos, pølser på bål, granbar å sitte på, bygging av sittegroper,  ja rett og slett det å være ute om vinteren i all slags vær er en del av Oslosjela.  


Derfor møter Oslofolk opp, og er nesten like blide (Det finnes ikke dårlig vær...) selv om hopperne drukner i et tåkehav og Oslos publikum heier på alle. Dette er tradisjoner vi kan og bør være stolte av og ta vare på. Dette er verdier, egenart og identitet det er verdt å bringe videre til nye Osloinnbygger, nye generasjoner og resten av verden.  Her snakker vi snarere om ekte entusiasme for idrett, vinter og reale konkurranser enn om nasjonalpatriotisme.


Folk i Oslo og Akershus er friluftsmennesker som liker å nyte fritiden sin utendørs og har mye kunnskap om telting og andre friluftsdispliner som er nyttige for frilandspublikum.

DNT Oslo og Akershus har over 73.000 medlemmer. Med denne sporty holdningen er ikke befolkningen fremmed får å gå til  Kollen hverken til fots eller på ski. Kommer ikke banen er det mange som går hjem også, og som synger mens de går.


Oslo kan det å arrangere en folkefest
Det er ingen tvil om at vi er gode på folkefest her i Oslo. Vi trenger ikke å krige med VM i Trondheim eller OL på Lillehammer om hvem som er best i folkefest, men det er liten tvil om at Holmenkollen har det som kanskje er verdens beste skipublikum.

Oslopublikumet  er et kyndige publikum med lange tradisjoner og erfaring som skipublikum. Allerede i 1879 ble det første hopprennet arrangert av Christiania Skiklub. Dette første Husebyrennet hadde 10.000 tilskuere! I 1892 ble det første Holmenkollrennet arrangert.

Da Ski-VM 2011 ble arrangert i Holmenkollen var det femte gang Ski-VM ble arrangert i Norge og fjerde gang i Oslo. Oslo hadde Ski-VM i 1930, 1966 og 1982, mens Trondheim arrangerte Ski-VM i 1997. På toppen av dette arrangerte Oslo Vinter-OL 1952. Alle disse arrangementene har vært store folkefester med fantastisk publikum. Oslo er faktisk den eneste hovedstaden i verden som har arrangert både Ski-VM og Vinter-OL


Send en søknad fra verdens vinterhovedstad
Et moderne vinter-OL i Oslo som utnytter byens enorme potensiale som vinterby og de korte avstandene mellom sentrum, skoger og fjord, kunne blitt fantastisk. Ullevaal Stadion kunne blitt en fin arena for åpningsseremonien eller kanskje Bislett?

Det koster penger å bygge anlegg og det nye anlegget i Holmenkollen var kostbart.  Vi må imidlertid ikke glemme at dette er anlegg som byen trenger og at det investeres i noe langt mer og viktigere enn store idrettsarrangementer.


Å bygge ut idrettanlegg og infrastruktur er en nødvendige investeringer i barn, unge og voksne for en sterkt voksende by.


Før, under og etter Ski-VM har 200.000 barn i Oslo vært aktive på ski gjennom prosjektet Aktiv til VM og tilstrømmingen til byens skiklubber er stor. Under Barnas Ski-VM helgen etter de voksnes Ski-VM stilte 9200 barn til start. Dette er rekord for Barnas Holmenkollrenn, som aldri av opplevd større interesse.


Til våren starter arbeidet med å utvide hopparenaen i Midstulia med seks rekrutteringsbakker for hoppere. Fire av disse blir helårsbakker og dette kommer til å få stor betydning for unge som vil hoppe på ski.


Det er faktisk ikke så mye Oslo trenger for å kunne gjennomføre et vinter-OL på anleggsfronten. I og med at Oslo skal ha VM i Snowboard i 2012 blir Tryvann Vinterpark utvidet med nye heiser og traseer i Wyllerløypa. Oslo har allerede et godt skiskytteranlegg og det er vedtatt å søke om å få VM i skiskyting i 2015 og 2016.


Vi trenger imidlertid en skikkelig innendørs skøytebane, dette er en ting byen trenger uansett og som skøytesporten har ønsket seg i mange tiår.


Heia Oslo
Ski-VM ble en enorm suksess og gav oss minner for livet. Oslo er flott by med supre innbyggere. Vi har grunn til å elske og være stolte av byen vår enten vi har bodd her hele livet eller nylig har flyttet inn være seg fra Hitra eller Somalia. Oslo er en by som ønsker nye innbyggere velkomne og som ønsker å vokse på alle områder. Det er all grunn til å heie på Oslo og folket som bor her enten vi får OL om 10-12 år eller ikke. 


Ski-VM 2011 var en real hjemmeseier til Oslo!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar