lørdag 10. januar 2015

Jeg elsker nye år

Nytt år og nye muligheter igjen

Det har jo blitt noen nyttår på meg etter hvert, er mitt 46. Jeg elsker nyttår og januar. Mange hater denne måneden, men for meg er den som en stor lekker bok med store flotte blanke ark. Jeg elsker følelsen av en sånn abstrakt ny lekker bok med mange, mange sider.

Jeg elsker disse tingene rent konkret også - nye kontorrekvisitta, nye almanakker, nye notabøker, ringpermer og skrivesaker. Jeg elsker alle starter, første dag i året og første skoledag med nyspissede blyanter, nytt penal, nye bøker og nye klær.

Forsetter og planer

Jeg har ekstremt mange nyttårsforsetter eller egentlig mål og planer og om mangt og mye. Og mye å gjøre. Derfor våknet jeg FØR vekkeklokken, som stod på 03.15. Våknet 02.45 og spratt opp. Satt på kaffen og slang meg ned foran PC. Har funnet ut at å blogge mens jeg jobber gir meg ekstremt mye energi. Så det er først og fremst derfor jeg gjør det.

Planen - eller forsettet er å stå opp klokken 05.00 på alle hverdager og helst i helgene også, i hvert fall helt ikke senere enn klokken 07.00.

Det gjelder å ikke ha et alt for strengt system - det har jeg lært meg gjennom alle de nevnte årene. Da sprekker det bare. Så det må ha noe litt zen-aktig over seg. Det er som det er.

Jeg skal som en hovedregel stå opp klokken 0500 på hverdager, under forutsetning av at jeg har fått lagt meg i tide og har sovet seks timer, som en hovedregel. I helgene står jeg normalt opp klokken 0700. På fredager og lørdager har jeg ikke lyst til å legge meg klokken 2300 og jeg bør sove seks timer. Unntak fra begge regler gjelder dersom jeg har gode grunner til å være oppe mye lengre, for eksempel fest.
Jeg var oppe en tur klokken fem på første nyttårsdag, bare for å komme i gang med en god start på dette systemet. Det var ikke noen heidundrende fest kvelden før, men klokken ble jo halv fire. Likevel stod jeg opp klokken fem og ryddet på kjøkkenet, satte inn i oppvaskmaskin, vasket opp resten for hånd og feiet litt over gulvet. Klokken seks la jeg meg igjen. Det var hele tiden planen og derfor var det lett å stå opp og rydde i en time.

Å stå opp tidlig første nyttårsdag og gjøre litt lett arbeid skal i følge folketroen gi god karma. Og det passer med et annet nyttårsforsett - ordning og reda i heimen!

Klokken 11 igjen kunne jeg stå opp til et helt ryddig kjøkken og en ryddig stue, til tross for middagsselskap dagen før og et aldri så lite nachspeil til og med - det gav en god følelse. Jeg kunne slenge meg ned på sofaen sammen med Linnéa med god samvittighet og spise en bedre frokost til nyttårskonsert og hopprenn.

Å late meg litt var absolutt en del av planen for denne aller første dagen i 2015. 2015 skal være et år med tid til hvile og hygge også, ikke bare jobb.
Viktig likevel å gjøre litt arbeid som er av det slaget som du gjerne vil lykkes med i året som kommer. Så jeg jobbet litt med å løse et problem for en av mine kunder og sendte en hyggelig mail om at oppgaven var løst.

Jeg dro dessuten og besøkte pappa - et av nyttårsforsettene mine er å besøke han enda mer enn før. Jeg ringte til broren min, sønnen min og selvsagt mamma. 2015 er et år der jeg skal ha fokus på å ta vare på familien.

På denne måten startet jeg altså året på en måte som jeg ønsker at det skal fortsette, jeg sørget dessuten for at tingene jeg gjorde var lette, slik at jeg garantert ville lykkes og at det ville gi en god følelse.

Jeg er nok litt overtroisk og praktiserte for sikkerhets skyld en par andre karmating fra gammel folketro.

 • Jeg bad Linnéa om å gi meg en gave når vi stod opp og hun gav meg salte mandler
 • Jeg gav også Linnéa en gave - en blå buff
 • Jeg passet på å ha på meg nye klær - ny truse og trøye
Å få en gave og å ha på seg nye klær skal gi lykke i det nye året.  Det samme skal det å stå grytidlig opp, før sola og svinge feiekosten over gulvet.

Helst bør du få besøk av en høy, mørk mann også. Det fikk jeg ikke til. Jeg prøvde å overtale Ole til å komme å spise lunsj. Jeg hadde lammelår og fløtegratinerte poteter fra nyttårsaften å friste med, men siden de hadde hatt fest hos han med 50-60 gjester og de siste ti ikke gikk før klokken åtte om morgenen så sov han ganske lenge og lot seg ikke friste. Han hadde dessuten mye jobb å gjøre når han først våknet.

Dermed ble det ingen mørk mann som kom 1. januar, men jeg fikk besøk av en mørk mann på ettermiddagen 2. januar. Det var det første besøket i huset mitt i 2015. Jeg er sikker på at det teller positivt.

Hvorfor så grytidlig opp?

Det skyldes på en måte 5:2-dietten som jeg går inn for for alvor nå. Et av forsettene og planene for året.

2. januar var full arbeidsdag med det nye faste regimet mitt som innebærer å stå opp klokken 0500.

Morgenrutiner er som følger:
 • I sengen - med en gang jeg slår øynene opp, strekke meg og smile og tenke for en herlig dag. Hva gleder jeg meg til i dag og tenke litt over det før jeg spretter opp.
 • Drikke et glass vann i et halvmørkt kjøkken sette på kaffekjelen
 • Meditere i 15 minutter - skal utvide etter hvert, men det er det jeg klarer nå før jeg blir for rastløs
 • Ha kaffe i kaffekjelen med litt kardemomme og kanel - jeg sverger forsatt til kokekaffe fordi det er så koselig
 • Gjøre litt Qui Gong
 • Tøye - viktig å være myk.
 • Push Ups - starter forsiktig med tre stykker hver morgen og tre stykker hver kveld. Målet et å kunne ta 100 etter hvert. Dere vet, det programmet med 100 push ups in 7 weeks. Ungene og jeg prøvde oss på det for noen år siden og kom til uke fire eller fem, men alle tre fikk vanvittig stramme nakke- og skuldermuskler og hodepine. Så jeg skal gjøre det, men jeg skal gå litt sakter frem. Tre morgen og kveld nå - målet er ti hver morgen og kveld i løpet av januar. Når jeg klarer det greit, skal jeg starte med syvukersprogrammet. Målet med det er å kunne ta 100 push ups uten pause etter syv uker med trening. Jeg innbiller meg at 10 push ups - uten pause morgen og kveld er en god start på programmet.
 • Sit Ups - 20-50 hver morgen og hver kveld
 • De fem ungdomsritene - disse skal være magiske og jeg skal gjøre noen hver morgen og hver kveld. Det beste med disse ritene - målet et 21 av hver i løpet av dagen - er at det hjelper om du bare gjør to av hver. Om du bare gjør det en gang i uken og så videre. Litt er bedre enn ikke noe, men mer er bedre enn litt selvsagt. Jeg starter med tre hver morgen og tre hver kveld. Jeg synes det er kjedelig å holde på for lenge og vet med meg selv at jeg fort kan miste gnisten.
 • Frokost og kaffe med røyk og nedskriving av mål. Det er viktig å repetere målene sine for seg selv om igjen og om igjen. Jeg har en bok der målene for 2015 er skrevet ned! Det er nærmere åtti - skjønner du? Ikke så lett å huske alle. Dessuten har jeg skrevet ned de store livsmålene. Så hver dag skriver jeg ned målene på nytt i en kladdebok for å huske dem. Ikke alle sammen, det tar for lang tid. Jeg skriver ned 20-30 av dem og så tar jeg resten de neste dagene.
 • Gå en tur på 15 minutter - dette er egentlig jogging, men jeg jogger ikke når det er veldig glatt, så når det er holke blir det å gå sakte rundt, men er for å få inn den gode vanen.
 • Når jeg kommer inn fra tur er det dusj, og fysisk klargjøring for den nye dagen som står på programmet.
 • Til slutt setter jeg med ned og ser igjennom dagens arbeidsoppgaver og tidsplan - som jeg har gjennomgått kvelden før altså
I god tid før klokken syv starter arbeidsdagen! Så derfor må jeg stå tidlig opp!

Men hvorfor opp klokken tre i dag? Jo - på grunn av 5:2 dietten, tror jeg, som jeg startet på 3. januar så ble jeg ekstremt full av energi.

Jeg klarte ikke å legge meg, jeg jobbet og jobbet hele natten. La meg ikke før halv seks. Jeg fikk gjort veldig mye bra da, men det ødela planene for fjerde januar.

Jeg stod opp igjen klokken ti, og var ødelagt og trøtt og gjennomførte ikke morgenrutiner og morgesøkten med arbeid før jeg skulle til pappa for å gå tur med han og Ole, ble det ikke noe av. Først og fremst måtte jeg spise og så var det i grunnen mer eller mindre å reise avgårde for å rekke å møte Ole. Jeg var hjemme igjen ved sekstiden og da måtte jeg spise ganske mye. Så jobbet jeg til ni og gikk og la meg. Å stå opp tre i dag har jeg gjort for å komme ajour. 

Så dermed blir det 
en nattøkt med jobbing 3-5
morgenrutiner 5-7

Etter hvert venner jeg meg nok til 5:2 dietten og blir ikke så våken av å ikke spise. Så jeg er ikke bekymret

Satus nattøkt 5. januar

Det jeg blant annet jobbet med natt til i går var Valgkampplanen til Frogner Høyre. Den er forsatt ikke helt ferdig, men er å vei til å bli "state of the art" i mine øyne i hvert fall.

Det er et av mine mål for eller prinsipper for 2015: at jeg skal alltid gjøre mitt beste.
Det føler jeg at jeg har gjort nå med denne planen, og det er viktigere enn hva andre synes, men har på følelsen av at andre kommer til å like den,

Den er vanvittig nok blitt  på 37 sider og inneholder tabeller og diagrammer som jeg har laget, mange tall har jeg endog regnet ut selv. Jeg har kontaktet valgkontoret i Oslo - funnet frem til statistiske opplysninger og regnet og analysert. Grunnlagstallene og tabellene har jeg jobbet med en stund og noen av analysene og så har jeg tenkt en del på valgkamp, men jeg skrev alt den natten og satte det ganske så pent opp med litt bilder, innholdfortegnelse og det hele. Det tok tid å gruppere det i gode og logiske kapitler og avsnitt. Jeg brukte dessuten farger som en kode som gikk igjen i ulike skjemaer.

I løpet av morgentimene gjorde jeg ferdig valgkampplanen. Så skrev jeg innkallinger med sakslister til tre ulike møter som jeg også jobbet en del med. En produktiv nattøkt med andre ord.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar