torsdag 17. april 2014

Skjærtorsdag - og ikke så lat

Lat og uthvilt

Har latet meg litt i det siste - tenkte å skrive om at jeg nå er full av ny energi etter noen late dager, men ved nærmere ettertanke har jeg kanskje ikke vært så lat som jeg tror. 

Da jeg skulle skrive om hvor til de grader jeg har latet meg siden fredag kveld oppdaget jeg at det ikke er helt sant.

Har faktisk jobbet ganske intenst med Christiania Teater og har laget en skikkelig salgsplan. Den er blitt bra synes jeg.

Jeg har faktisk gått flere lange turer. Og mange ville si at at jeg har jobbet veldig mye med Frogner Høyre, med nettsidene, planlegging av den store våraksjonen, mailer hit og mailer dit og skriving av referater.
Dessuten har jeg ryddet i pappas klesskap på Paulus sammen med Berit.

Jeg fikk endog hatt meg en skikkelig fest også på fredagen :-). Ble veldig sent og vel på lørdagen gjorde jeg ikke stort, eller for å være ærlig absolutt ingen ting. Er vel den superlate lørdagen som har skapt denne hangoverfølelsen som sitter i ennå.

Dessuten har jeg jo vært sosial, spist middag hos mamma og besøkt Pål og Tone og tvillingene på Ullevaal. De er så nydelige, små og helt perfekte. Jeg er jo alltid lei meg for at jeg ikke er mer sammen med familien.

Tvillingene har lært seg å trøste seg selv med å legge en liten hånd på kinnet sitt. Da roer de seg ned og lukker øynene. Ingen dårlig ting å lære seg, å klappe seg selv på kinnet. Prøv! Vi kan vel alle trenge litt trøst av og til. Emil og Jonas virker veldig intelligente må jeg si.

Ja og jeg har lagd middag både til Ole og til en venn. Det er en av målsetningene mine i april og invitere flere folk hjem og å lage middag til dem. Jeg har bare ikke fått det til å passe inn i timeplanen alltid. Nå blir det tre ganger på åtte dager. Må være en god ting-

For har jeg ikke planlagt og invitert folk til påskeselskapet mitt på lørdag, kanskje? Og jeg er ganske gjestfri. Vi blir mange - 10 stykker! Jeg har bestilt spesialttransport til pappa med trappeklatrer. Er et styr å få han inn til meg. Både vin og lammelår er innkjøpt. Grønnsaker og sånn skal jeg kjøpe på lørdag. Middag til 10 er jo en salgs jobb det også. Å bære mange tunge poser kan vel klasifisere som trening. Å stå er sunt også leste jeg. Jeg må stå i mange timer når jeg skal lage det lammet, grønnsakssengen, de fløtegrantinerte potetene, hakke alle krydderurtene og lage saus og salat. Blir bra for helsen det.

Kultur er også viktig. I går var det påskekonsert i Høvik kirke med Linnéa, Mari Øyrehagen (sopran) Kristine Rustad (gambe) og Lars Henrik Johansen (cembalo/orgel).

Jeg hentet pappa og holdt på i en time med å hjelpe han å barbere seg først. Personalet på Paulus har ikke tid til det. Jeg er ikke akkurat noen ekspert på barbering, men det gikk ikke så værst. Jeg bad om kluter og håndlklær fra personalet. Varme kluter i ansiktet lot til å gjøre barberingen lettere og pappa og jeg hjalp hverandre. Må nok ta en runde til i morgen - så han er skikkelig fin til påskeaften. Kan krysse av på at jeg er en litt god datter, selv om pappa alltid gir meg dårlig samvittighet. 

Konserten var strålende rett og slett. Må jo kunne si det, selv om jeg er en uhyre stolt mor. Jeg mener at jeg er helt objektiv altså. Linnéa har konserter hver dag denne påsken. Konserten i Høvik kirke skal gjentas i Sandefjord på langfredag. 


"La Mort d'Arthur"
The Death of King Arthur.
 by 
James Archer (1842-1901)
Klyper meg litt i armen. Er dette virkelig min datter, har jeg faktisk på en måte produsert denne fortryllende skapningen? Spør jeg meg selv. Mystisk er det.

Vi to hadde en avtale om å tenke på romanen Avalon under konserten. Vi har begge lest den utallige ganger og boken betyr mye for oss. Vi skulle tenke på Gudinnen som ble fortrengt av prestene da England ble kristnet. Den legendariske øya forsvant inn i tåken, men den finnes alltid der i en paralell virkelighet. Vi spøkte om å fjerne sløret ved å tenke på Gudinnen i kirken. Tror ikke det er blasfemisk, for om de finnes, så er garantert Gud og Gudinne ett. Derfor tenkte jeg på Morgaine og Kong Arthur og den skinnende ridder Lancelot. Det gav en ekstra dimensjon til konserten. Åndelig dimensjon i påsken er viktig - check!

Linnéa og jeg har så lik humor. Vi ler av ting som ingen andre ler av og har ord vi kan si til hverandre som får oss begge til å le. Som "våt skjorte" - som handler om Bridget Jones hysteriske intervju med med Colin Firth om rollen som Mr. Darcy i Stolthet og Fordom. Ingen ting er så morsomt. Når vi to leser intervjuet høyt for hverandre ler vi så mye at vi nesten ikke kan uttale ordene. Denne sommeren eller neste har vi planlagt å reise på en legandarisk mor-og-datter roadtrip i USA.

Litt mer Avalon nå  - Roxy Music herlig låt!
Tilbake til
- det med å være lat

Jeg har altså følt at jeg har vært utrolig lat.

Jeg kjefter mye på meg selv om jeg sover litt lenge. Det har jeg gjort denne påsken. Jeg har sovet usannsynlig masse. Jeg er faktisk ekstemt glad i å sove innerst inne, men er glad i å være våken også da. Våken pleier å vinne. Men jeg kan sove så lenge jeg vil når det passer og når som helst. Har godt sovehjerte, vet ikke om det tyder på god samvittighet eller ingen samvittighet. Det var i hvert fall deilig.

Uansett så våknet jeg ekstremt full av arbeidslyst i dag. Lå i sengen og planla alt jeg skal gjøre med nettsidene både til Christiania og Frogner Høyre. Full av energi og arbeidslyst og -trang. Jeg er glad for at det regner så kan jeg jobbe og jobbe, ingen ting forstyrrer meg. Gatene er helt påskestille og det er skjærtorsdag. Jeg finnes ikke trøtt eller sliten.

Linnéa og Ole har blitt lik meg - jobber og jobber.

Her om dagen snakket jeg med Ole på telefonen. Han fortalte om hvor mye han jobbet, fredager, lørdager, søndager og helligdager. Jeg fortalte han om tre døgn med til sammen syv timer søvn, resten av tiden jobbet jeg så fort som mulig, så svetten nesten silte. Jeg kan skjelve av stress, men jeg maser på meg selv, fortere, fortere, fortere...
Hva feiler det oss mamma? Spurte han
Det slår meg av og til - at om jeg bare jobber åtte timer en dag og slapper av resten - så føler jeg meg helt rar og at jeg gjør noe galt. Det er faktisk ikke ofte det skjer. Jeg kjefter mye på meg selv når jeg er sliten, sier at jeg må slutte å klage og at jeg bare blir mer sliten av å synes synd på meg selv. Da kan det hjelpe å tenke over at jeg kanskje ikke er sliten helt uten grunn.

Jeg har hundrevis av ting på to-do listen og mållisten og er som så mange sjelden helt fornøyd med egen innsats. Det er alltid noe mer jeg kunne ha gjort eller burde ha gjort.

Jeg må produsere mer - være mer effektiv, trene mer (jeg skal jo gå over Grønlandsisen når jeg fyller 50). Jeg må komme meg ut i skogen mer. Det skal jeg gjøre i pinsen, fant et hull i kalenderen, ingen politiske møter i pinsen og fant ut at jeg kan ta med hele Frogner Høyre på kanotur gjennom marka. Vi snakker om den berømte turen Nordmarka Classic - ser jo plutselig akkurat nå på aktivitetskalenderen at det er en standaksjon 7. juni - Musikkfest!  Men, tenker det kan kombineres helt sikkert. Jeg kan planlegge og ordne standtillatelser, dessuten er det en fellesaksjon for alle sentrumsforeningene. Jeg kan sikkert få noen fra Frogner til å stille opp. Jeg må jo ikke ha doblevakter og opprigg og nedrigg på alle aksjoner selv. Jeg er jo kampanjeleder og det betyr at jeg kan lede, ikke sant? Sier jeg til meg selv. Dobbeltbooking ER et problem av og til, men jeg får stort sett ordnet det. Det er ikke alltid jeg får lagt alt inn i Ical og da ligger ting litt her og der. Her har jeg åpenbart en jobb å gjøre en av dagene i påsken.

Det er forresten jeg som har markedsført Nordmarka Classic som navnet på kanoturen gjennom marka over 17 vann. Ser at det blir brukt i et søk på Google. Turen heter faktisk Nordmarka Classic nå! Stolt av det! Vi arrangerte de først turene med gjester i 1995 og jeg tror at jeg har vært med på sette verdensrekord på distansen en gang vi padlet gjennom på ni timer. Har aldri hørt om noen som har gjort det fortere. Riktignok var var vi åtte stykker i en lett nimannskano, Gitte, meg og seks spreke gutter. Vi løp mellom vannene, men hadde en pause på litt over en time på en øy i Vesle Sandungen - himmel vi var til og med innom Vesle Sandungen som normalt ikke er med. Til tross for kommersiell turdrift - vi solgte vel en 10-15 turer alt i alt, så er det nok artiklen min på Aktiv I Oslo som har befestet navnet. Den er fra 2007. Forrige tur jeg hadde var senere samme år, så det begynner å bli en stund siden. På tide å besøke gamle trakter.

Har jeg ikke jobb, så lager jeg meg jobb, men det er jo verdt det ikke sant? Blir en super tur helt sikkert.

Etter påske har jeg bestemt meg for å gå inn for 5:2 dietten. Jeg begynner på mandag rett og slett. Jeg skal bli enda mer strukturert som vanlig og jeg skal lage et treningsprogram for pappa. Han SKAL på rehabilitering nå. Jeg har bestemt meg. Har snakket med Pål om at vi betaler for intensiv fysioterapi i mai av egen lomme. I tillegg skal jeg drive med kognitiv trening selv. Pappa og jeg skal skrive, tegne, lese aviser og spille spill. Jeg skal besøke han hver eneste dag.

3. juni får pappa en revurdering av rehabiliteringspotensialet og det skal IKKE stå på meg om utfallet ikke blir positivt. Det er sånne ting jeg bare tar på meg å ordne. Jeg jobber også politisk for å nå målet om mer rehabilitering for alle. Jeg jobber med program, er med i en intressegruppe for helse og skriver kronikker. Jeg sier det til han også.
Om ikke noe annet går så skal jeg forandre lovene for deg! Sier jeg og det er ikke tull. Jeg prøver på det og det gjør meg litt stolt. Jeg gir ikke opp så lett, det skal jeg ha.
Selvfølgelig har jeg sagt ja til å involvere meg i kunstprosjektet til Voksenopplæringen også. Vi skal ha første møte rett over påske. Jeg skal hjelpe til med pr og markedsføringen av en utstilling de skal ha til høsten.

Og hvorfor bare ha en enkel liten standaksjon? Det går jo an å planlegge 10 stander og søplerydding på en og samme dag og pressestunt i forkant samt en resolusjon om "ren by" til neste representantskapsmøte. Jeg vet jo at jeg må trekke i trådene og samle dem og alt men kan liksom ikke dy meg. Det er jo gøy. Til syvende og sist jobber jeg døgnet rundt, men det er helt klart min egen skyld.

Derfor føles tre-fire dager med litt lavere fart i påsken ut som om jeg ikke gjør noe som helst og jeg kjenner at nå må jeg skjerpe meg. Har visst vært litt sliten, det er jeg ikke nå!

Så da er det full fart igjen da. Det er for det meste begeistring og glede som er drivkraften, innimellom er det litt tomt i energilagrene, men de fyller seg fort opp igjen.

Ja, ja det er sånn jeg lever og sånn jeg er - i dag skal jeg ikke kjefte på meg selv for akkurat DET i hvert fall. Og ja da, jeg vet det jeg velger det selv. Godt jeg kjenner meg så uthvilt akkurat nå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar